Stap 5: Sollicitatiebrief

Veel mensen vinden het lastig om een effectieve sollicitatiebrief te schrijven. Vaak komt dit doordat mensen het moeilijk vinden om de motivatie voor de functie of de organisatie te verwoorden. Ook komt het vaak voor dat mensen in clichés vallen en onvoldoende de eigen persoonlijkheid weten te vatten in de brief. Geldt dit ook voor jou? Lees dan onderstaand stukje tekst eens door.

Sollicitatiebrief

De eerste vraag is hoe bouw je je sollicitatiebrief op. Een opbouw die in de praktijk goed werkt is de brief in drie onderdelen op te splitsen: de opening, de kern en de afsluiting. Vaak betekent dit ook drie afzonderlijke alinea’s. Meer dan drie alinea’s mag natuurlijk wel maar let op dat de brief niet langer dan één A4 wordt.

De opening

Het vinden van een opening is vaak het moeilijkst, verzin maar eens een pakkende én originele opening. In ieder geval is het verstandig om in de eerste alinea te verwijzen naar de vacature, de plek waar je deze gezien hebt en de functie. Wat je kan onderscheiden van anderen is om altijd contact te zoeken met de organisatie voordat je de brief schrijft. Dit heeft twee voordelen, 1) de organisatie weet nu wie je bent en 2) jij kan refereren aan het contact in je sollicitatiebrief. Hierdoor hoef je geen standaard opening te gebruiken (Naar aanleiding van uw..) maar kan je de persoon met wie je gesproken hebt hier noemen (Na het prettige gesprek met xx solliciteer ik hierbij graag naar..).

Het middenstuk

In het middenstuk van de brief komen de relevante ervaringen en de motivatie aan bod. De door jou genoemde ervaringen, opleidingen en motivatie moet natuurlijk wel relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. In het geval van een open sollicitatie heb je hier wat meer vrijheid. Verder is het van belang om positief te zijn en te vertellen over goede ervaringen en karaktereigenschappen.
Het schrijven van een goede motivatie is een essentieel onderdeel van je sollicitatiebrief. Een goede motivatie kan het onderscheid maken tussen jou en andere kandidaten. Het loont dus om tijd en energie te stoppen in het schrijven van een goede motivatie. Om een goede motivatie te schrijven geef je antwoord op de volgende drie vragen: waarom wil je voor dit bedrijf werken?, waarom ambieer je deze functie? en waarom ben jij geschikt voor deze functie? Probeer in de beantwoording van deze vragen een koppeling te leggen tussen jouw persoonlijkheid en de organisatie waar je solliciteert.

De afsluiting

Sluit de sollicitatiebrief kort en krachtig af. Je wilt waarschijnlijk je brief en CV mondeling toelichten, schrijf dat in de afsluiting. Daarnaast kun je hier ook aangeven dat je na een week zelf contact opneemt met de organisatie. Hoe dan ook maak de afsluiting niet te lang en bespreek concrete zaken in de kern.

Stuur altijd je curriculum vitae met de sollicitatiebrief mee. Kopieën van getuigschriften en diploma’s kan je meenemen naar het sollicitatiegesprek maar hoef je niet op te sturen.

Partners